Zwemmen

Informatie over het ABC zwemmen

Deze drie diploma’s zijn naast de basisvaardigheden op overleven gericht! Na het behalen van het C diploma kun je zeggen dat de kinderen zwem-veilig zijn.

Zwemles Zoetermeer
In onze zwemschool hebben we het zwemleerproces opgedeeld in verschillende fasen. Aan het eind van iedere fase krijgt het kind een beloning voor het oefenen, in de vorm van een vignet. Dit schept tevens duidelijkheid naar de oudera/verzorgers, op deze manier weet u precies in welk leerproces uw kind zich bevindt.
Bij onze lessen staat persoonlijke begeleiding en individuele voortgang centraal.

Wanneer ontvangt het kind een vignet?
De instructeur beoordeelt op vaste tijdstippen welke leerling toe is aan een volgende fase in het leerproces en dus een vignet verdient. We willen nogmaals benadrukken dat de fases niet gezien mogen worden als aparte blokken die los staan van elkaar. De ene fase gaat geleidelijk over in de andere fase en de instructeur bepaalt voor iedere leerling individueel wanneer hij/zij een vignet verdient.
Belangrijk: de fasen en de daarbij behorende doelstelling zijn slechts richtlijnen. het presentatie- element dient niet op de voorgrond te staan, wij vinden het zeer belangrijk dat uw kind plezier heeft in het leren zwemmen en dat willen wij op deze manier stimuleren!

Fase 1:
Uw kind krijgt een eendjesvignet, indien hij/zij watergewend is en op diverse manieren in het water kan bewegen, zowel op de buik als op de rug als hij/zij de beenslag op buik en rug, met als drijfmiddel kurk en plank kan maken. Er is een begin gemaakt met de combinatie van de schoolslag.

Fase 2:
Uw kind krijgt een kikkervignet indien hij/zij de combinatie schoolslag en de enkelvoudig rugslag met als drijfmiddel kurkje beheerst en uw kind zich veilig voelt met het kurkje om. Inmiddels is uw kind ook bekend met diverse speelse vormen.

Fase 3:
Uw kind krijgt een visjesvignet, indien hij/zij de complete schoolslag, enkelvoudig rugslag, borstcrawl en rugcrawl gaat beheersen zonder drijfmiddel. Het gebruik van een kurkje is nog toegestaan, maar niet noodzakelijk. Er wordt in deze fase een serieuze start gemaakt met het drijven, springen, duiken, onder water oriënteren en watertrappen, dit alles overigens zonder gebruik van drijfmiddelen.

Fase 4:
Uw kind krijgt tenslotte een dolfijntjesvignet, indien hij/zij de complete schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl beheerst zonder drijfmiddel. het drijven, springen, duiken onder water oriënteren en water trappelen worden in deze fase verder ontwikkeld. Na het behalen van het dolfijntjesvignet faan we uw kind serieus voorbereiden op het diplomazwemmen. Dit betekent dat de lestijd van uw kind zal wijzigen. De voorbereiding op het diplomazwemmen omvat nog twee laatste fasen. In de eerste fase oefent uw kind nog steeds in ons eigen zwembad, maar samen met andere leerlingen van gelijk niveau (in tegenstelling tot de andere fasen, waarbij kinderen van verschillende niveaus zwemmen). De zwemtechnieken van de diverse slagen worden verfijnd en ook de andere onderdelen worden in deze fase herhaald. We noemen deze fase de Kweekvijver. Na ongeveer twee maanden gaat uw kind naar het grote bad, dit is tevens de laatste fase voorafgaand aan het diplomazwemmen. In deze fase worden de laatse puntjes op de “i” gezet en leert het kind langere afstanden te zwemmen.
 

Eisen ABC zwemmen

Diploma A

Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma A laat je kind zien een basisconditie te hebben en de basisvaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad zonder attracties. Je kind kan zich redden als het onverwacht in het water valt. Zwemdiploma A is de opstap naar Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC.

Vaardigheden
Bij het behalen van het Nationaal Zwemdiploma A laat je kind zien dat hij of zij:

  • zich met kleren aan, na een onverwachte val in het water, boven water kan oriënteren met watertrappen, een basisafstand kan zwemmen met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) en zelfstandig uit het water kan klimmen.
  • op verschillende manieren het water in kan gaan, zich onder water kan oriënteren en ergens doorheen kan zwemmen.
  • een basisconditie heeft om met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) een basisafstand te overbruggen.
  • de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch voldoende tot goed kan uitvoeren over een basisafstand.
  • kan drijven op de buik en op de rug. Je kind voelt zich vertrouwd in het water.
  • kan watertrappen met armen en benen, kan draaien en zich kan oriënteren.
 

Standaard examenprogramma
Via onderstaande link kun je het standaard examenprogramma uit de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s downloaden. De proeven die hier beschreven staan vormen samen het standaard examenprogramma van het Nationaal Zwemdiploma A.

Examenprogramma Zwemdiploma A – Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s

Kledingeisen diplomazwemmen Nationaal Zwemdiploma A

  • Badkleding
  • Shirt of blouse met lange mouwen
  • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
  • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)

Diploma B

Eisen Nationaal Zwemdiploma B
Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma B laat je kind zien een goede conditie te hebben en de vaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan,
een golfslagbassin en een stroomversnelling. Je kind kan zich goed oriënteren boven en onder water. Zwemdiploma B is de tussenstap naar het complete Zwem-ABC.

Vaardigheden
Bij het behalen van het Nationaal Zwemdiploma B laat je kind zien dat hij of zij:

  • zich met kleren aan, na een onverwachte val in het water, boven water kan oriënteren met watertrappen, een langere afstand kan zwemmen met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl), zich onder water kan oriënteren en zelfstandig uit het water kan klimmen.
  • vanaf de kant kan duiken, zich onder water kan oriënteren en ergens doorheen kan zwemmen.
  • een goede conditie heeft om met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) een langere afstand te overbruggen.
  • de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch voldoende tot goed kan uitvoeren over een langere afstand.
  • naar een drijvend voorwerp toe kan zwemmen en hierop kan drijven om uit te rusten en op de rug kan drijven. Je kind voelt zich vertrouwd in het water.
  • kan watertrappen met armen en benen en zich tegelijk kan verplaatsen en dat je kind zichzelf richting de bodem kan laten zakken.
 

Standaard examenprogramma
Via onderstaande link kun je het standaard examenprogramma uit de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s downloaden. De proeven die hier beschreven staan vormen samen het standaard examenprogramma van het Nationaal Zwemdiploma B.

Examenprogramma Zwemdiploma B – Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s

Kledingeisen diplomazwemmen Nationaal Zwemdiploma B

  • Badkleding
  • Shirt of blouse met lange mouwen
  • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
  • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)

Diploma C

Eisen Nationaal Zwemdiploma C

Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C laat je kind zien een zeer goede conditie te hebben en de vaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met het Zwemdiploma C heeft je kind voldaan aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Vaardigheden
Bij het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C laat je kind zien dat hij of zij:

  • zich met kleren aan, na een onverwachte val in het water, boven water kan oriënteren met watertrappen, een lange afstand kan zwemmen met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl), zich onder water kan oriënteren en ergens doorheen kan zwemmen en zelfstandig uit het water kan klimmen.
  • vanaf de kant kan duiken, zich onder water kan oriënteren, onder water ergens doorheen kan zwemmen en op een veilige plek kan bovenkomen.
  • een zeer goede conditie heeft om met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) een lange afstand te overbruggen.
  • de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch goed kan uitvoeren over een lange afstand.
  • met kleren aan naar een drijvend voorwerp toe kan zwemmen en hierop kan drijven om uit te rusten en op de rug kan drijven. Je kind voelt zich vertrouwd in het water.
  • kan watertrappen met armen en benen en zich tegelijk kan verplaatsen en je kind kan omschakelen naar drijven op de rug om uit te rusten.

Standaard examenprogramma
Via onderstaande link kun je het standaard examenprogramma uit de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s downloaden. De proeven die hier beschreven staan vormen samen het standaard examenprogramma van het Nationaal Zwemdiploma C.

Examenprogramma Zwemdiploma C – Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s

Kledingeisen diplomzwemmen Nationaal Zwemdiploma C

  • Badkleding
  • Shirt of blouse met lange mouwen
  • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
  • Jas met lange mouwen
  • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan).

Zwemmen